У зв’язку із проведенням обмежувальних та карантинних заходів в Харківській області та в Україні в цілому, на виконання протокольних рішень засідань тимчасової протиепідемічної комісії Харківської обласної державної адміністрації, з метою недопущення виникнення та розповсюдження нової коронавірусної інфекції серед населення Зачепилівського району Зачепилівський районний відділ Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області надає рекомендації щодо проведення протиепідемічних заходів в продовольчих магазинах.
Інформуємо, що Верховна рада України прийняла законопроект № 3219 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (Соуі6-19), яким передбачається, що порушення правил карантину людей, санітарно-гігієнічних, санітарно-протиепідемічних правил і норм, передбачених законом України “Про захист населення від інфекційних хвороб”, іншими актами законодавства, а також рішень органів місцевого самоврядування з питань боротьби з інфекційними захворюваннями, тягне за собою накладення штрафу на громадян – від одного до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, на посадових осіб – у розмірі від двох до десяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
Рекомендації щодо проведення протиепідемічних заходів в продовольчих магазинах
забезпечити в достатній кількості працівників магазину засобами індивідуального захисту (медичними масками, антисептичними засобами, милом), працювати в гумових рукавичках ;
в залежності від площі приміщення обмежити кількість покупців до 3- 5 осіб;
проводити вологе прибирання з використанням дезінфекційних засобів відповідно до методичних вказівок щодо їх використання не менше ніж 4 рази на добу в період роботи магазину;
дверні ручки, поручні та інші предмети, яких можуть торкатися покупці, протирати ганчір’ям, змоченим в дезінфікуючому розчині як можна частіше;
проводити регулярне провітрювання приміщень;
забезпечити окреме місце для знешкодження використаних персоналом засобів індивідуального захисту та забезпечити дезінфекцію зібраних матеріалів перед знешкодженням;
не допускати до роботи працівників, які мають ознаки респіраторних захворювань;
провести роз’яснювальну роботу серед працівників магазину щодо індивідуальних заходів профілактики та реагування на виявлення симптомів серед працівників;
користуватися послугами лише надійних постачальників, які дотримуються високих стандартів гігієни та вимог до роботи ;
розмістити інформаційні пам’ятки, щодо профілактики корона вірусної інфекції.
Рекомендації щодо профілактики захворювання серед населення:
- часто мийте руки або обробляйте дезінфікуючими засобами;
- під час кашлю та чхання прикривайте рот і ніс паперовою хустинкою, уникайте тісного контакту з усіма, хто має гарячку та кашель;
- якщо маєте підвищену температуру тіла, кашель й утруднене дихання, якнайшвидше зверніться до лікаря та повідомте йому попередньою історією подорожей;
- не споживайте сирих чи недостатньо термічно оброблених продуктів тваринного походження.