На період дії воєнного стану заборонено відвідування лісів.
Щороку реєструються випадки отруєнь неїстівними грибами серед населення, які призводять до важких, а інколи навіть летальних випадків. За інформацією Центру громадського здоров’я МОЗ України за 7 місяців поточного року в Україні зареєстровано 12 випадків отруєння дикорослими грибами, унаслідок яких постраждало 19 людей, з них 1 дитина.
Щоб уберегтися від можливих серйозних неприємностей після вживання грибів, необхідно дотримуватись основних правил, які допоможуть під час збирання, переробки та споживання дикорослих грибів.
- Збирайте в лісі тільки ті гриби, в яких ви точно впевнені, що вони їстівні.Ніколи не збирайте і не вживайте в їжу переспілі, червиві, ослизлі гриби.
- Не збирайте гриби вздовж автомобільних та залізничних шляхів, поблизу промислових підприємств, сміттєзвалищ. Не вживайте грибів в сирому вигляді.Перед вживанням обов’язково піддавайте зібрані гриби ретельній термічній обробці.
- Не робіть домашню заготівлю грибів у герметичній упаковці, що викликає захворювання ботулізмом.Будь-яку заготівлю грибів на зберігання робіть тільки у відкритому посуді під марлею або папером.
- Не купуйте на базарах суміші грибів із різних їх видів у якості грибної ікри, салатів, пирогів з грибами і інших виробів з подрібнених грибів.
- Не можна їсти гриби – жінкам у період вагітності і грудного вигодовування, дітям до 12 років, людям літнього віку, хворим з захворюваннями ШКТ.
- Не слід застосовувати сумнівні методи визначення отруйності грибів. Абсолютно хибними є твердження:
– що всі їстівні гриби мають приємний запах;
– що комахи та слимаки не їдять отруйні гриби;
– що отруйні гриби викликають зсідання молока, почорніння срібних предметів або побуріння цибулі, часнику, якщо їх помістити в каструлю, де варяться гриби.
Якщо після споживання грибів ви відчули загальне недомагання, слабкість чи помітили нездорові ознаки у своїх близьких (нудота, блювота, головний біль, галюцинації, біль у животі):
– негайно викликайте “швидку допомогу”. До її приїзду промийте шлунок 1-2 л розчину марганцівки або сольового розчину, можна зробити очисну клізму. Пийте багато рідини;
– навіть при полегшенні стану обов’язково зверніться до найближчої лікувальної установи;
– залишки грибів не викидайте. Їх аналіз допоможе лікарям швидше визначити вид отрути, яка потрапила в організм.
Ніякого самолікування! Бо чим більше токсинів потрапить у кров, тим важчим буде перебіг отруєння.
Тож, щоб бути спокійним за себе і свою родину, краще споживати печериці та гливи, вирощені у теплицях.