Зачепилівська громада

Красноградський район, Харківська область

(05761) 51652

Зміст

Гострі кишкові інфекції! Заходи профілактики

15.07.2022

Практично щодня в Україні стає відомо про нові випадки гострих кишкових інфекцій, харчових отруєнь як мікробної так не мікробної природи.
Ця інформація – переважно про ті групові випадки, в яких постраждало троє  і більше осіб.
Є випадки, коли захворіли одна-дві людини. А ще є такі, інформація про які взагалі відсутня, адже люди лікуються самостійно, вдома, не звертаючись за допомогою до лікувально-профілактичного закладу.
Гострі кишкові інфекції – одні з найпоширеніших інфекційних захворювань, які  можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо дітей. Зазвичай, гострі кишкові  інфекції викликані бактеріями чи вірусами, які потрапляють організм людини із зараженою їжею чи водою.
Кишкові інфекції передаються через споживання зараженої їжі, вживання  зараженої води, через брудні руки і предмети побуту.
З метою профілактики гострих кишкових інфекційних захворювань та харчових
отруєнь Держпродспоживслужба рекомендує: 
• НЕ купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук приватних осіб,
• НЕ вживати продукти і напої, що мають навіть найменшу підозру щодо їх якості та з простроченими термінами споживання. Зберігати продукти харчування тільки у спосіб зазначений на упаковці та встановлений термін,
• НЕ вживати незнайомі та підозрілі гриби, ягоди, трави та інші рослини,
• Приготовлені страви бажано вживати відразу, а у випадку їх повторного споживання вони мають піддаватись вторинній термічній обробці,
• Зберігати виготовлені страви без холоду не більше 2 годин,
• НЕ брати у дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні,  кондитерські вироби або інші продукти, які потребують охолодженого зберігання),
• НЕ виготовляти багатокомпонентні страви, що не вимагають термічної обробки (паштети, м’ясні салати тощо) у непристосованих умовах.
• При споживанні овочів, фруктів та ягід – їх необхідно ретельно помити питною водою,
• НЕ використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з річок, озер, колодязів, підземних джерел тощо,
• Для пиття і приготування їжі використовувати воду тільки з централізованих джерел водопостачання або питну бутильовану,
• При неорганізованому відпочинку (туристичні мандрівки, екстремальний туризм тощо) для миття посуду і рук вода має бути профільтрована і прокип’ячена. Для пиття та приготування їжі необхідно мати з собою запас питної води,
• Перед приготуванням їжі та перед її вживанням необхідно завжди мити руки з милом,
• Обов’язково мити руки після відвідування туалету,
• У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи. Самолікування небезпечне! При груповому відпочинку хворого бажано тимчасово (до прибуття лікаря) ізолювати від решти колективу.
• При тяжкому стані хворого треба негайно викликати невідкладну медичну допомогу.
Пам’ятайте! Ваше здоров’я у ваших руках. Правильна поведінка, свідомість, дисциплінованість у питаннях споживання їжі – запорука вашого здоров’я та здоров’я ваших дітей.
Join Us Facebook
єдем зачепилівка
місцеві петиції
громадський бюджет е дем
посилання