Зачепилівська громада

Красноградський район, Харківська область

(05761) 51652

Зміст

 
УКРАЇНА
Зачепилівська громада
Красноградського району
Харківської області
ХІV СЕСІЯ VIII СКЛИКАННЯ
РІШЕННЯ
від 27/08/2021 року №1697 смт. Зачепилівка
Про затвердження Цільової програми охорони навколишнього природного середовища на території Зачепилівської селищної ради на 2021-2025 роки

Відповідно до п.22 ч. 1 ст. 26, ч. 1 ст. 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», селищна рада
ВИРІШИЛА:

1. Затвердити Цільову програму охорони навколишнього природного середовища на території Зачепилівської селищної ради на 2021-2025 роки (додається).

2. Контроль за виконанням цього рішення покласти на постійну комісію з питань земельних відносин, природокористування, планування території, будівництв, архітектури, охорони пам’яток, історичного середовища та благоустрою.

Зачепилівський селищний голова Олена ПЕТРЕНКО

В

Додаток 1 до рішення від 27.08.2021 №1697

ЦІЛЬОВА ПРОГРАМА
охорони навколишнього природного середовища
на території Зачепилівської селищної ради на 2021-2025 роки

Загальні положення
Програма охорони навколишнього природного середовища на території Зачепилівської селищної ради на 2021-2025 роки (далі - Програма) розроблена відповідно до вимог Закону України від 25.06.1991 «Про охорону навколишнього природного середовища»; постанови КМУ «Про затвердження переліку видів діяльності, що належать до природоохоронних заходів» від 17 вересня 1996 №1147.
Підставою для розроблення Програми є існування екологічних проблем на території ради, розв'язання яких потребує залучення бюджетних коштів, спільних дій виконавчого комітету селищної ради, установ, організацій та населення.
Мета Програми
Програма розроблена з метою реалізації державної політики України в галузі довкілля, забезпечення екологічної безпеки, захисту життя і здоров'я мешканців населених пунктів від негативного впливу, зумовленого забрудненням навколишнього природного середовища, досягнення гармонії взаємодії суспільства і природи.
Екологічна ситуація на території Зачепилівської селищної ради, характеризується відносною стабільністю показників. Серед головних факторів, що негативно впливають на екологічну ситуацію є:
1. Несанкціоноване розміщення твердих побутових відходів. Накопичення побутового сміття в посадкових насадженнях, в водоохоронних зонах річки, в зоні житлової забудови - є одним з потенційних джерел забруднення довкілля, що призводить до негативного впливу на земельні, водні та посадкові ресурси селищної ради і здоров'я людей.
Одним з пріоритетних питань захисту навколишнього природного середовища на території ради є організація робіт з вивезення побутових відходів, локалізація стихійних звалищ.
2. В умовах постійного зростання цін на природний газ та електроенергію, більшість домогосподарств використовують опалення дровами. Незаконна вирубка старорослих дерев, є ще одним фактором, що призводить до зменшення зелених насаджень на території громади. Розвиток зеленого господарства можливий за рахунок створення локальних зелених зон: паркових насаджень, парків, скверів.

Основні завдання програми
Враховуючи реальний стан довкілля, який сформувався на території громади, основними завданнями Програми охорони навколишнього природного середовища та пріоритетними напрямками екологічної політики селищної ради є:
• Покращення санітарно-екологічного стану водних об'єктів.
• Охорона і раціональне використання природних рослинних ресурсів.
• Озеленення, благоустрій населених пунктів, збереження природного фонду.
• Розвиток сфери поводження з твердими побутовими відходами.
• Виготовлення землевпорядної документації на сміттєзвалища для розміщення ТПВ.
• Виконання робіт по ліквідації карантинних рослин.
Очікувані результати заходів програми
Виконання Програми дасть можливість забезпечити:
1.Реалізацію державної політики у сфері охорони навколишнього середовища.
2. Покращення екологічної ситуації на території в двох напрямках:
• впровадження заходів, спрямованих на зменшення прямого та опосередкованого впливу людей і господарств на природу в цілому.
• впровадження заходів, спрямованих на формування сприятливого та безпечного навколишнього середовища, комфортного для проживання мешканців.
Впровадження заходів Програми дозволить досягти наступних результатів:
• забезпечити ліквідацію стихійних сміттєзвалищ;
• забезпечити збереження зелених насаджень на території громади за рахунок висадження молодняку, боротьби з бур’янами та амброзією, озеленення вулиць.
Джерела фінансування заходів Програми
Основним джерелом фінансування Програми є кошти спеціального фонду (надходження екологічного податку), місцевий бюджет та інші джерела фінансування, не заборонені законодавством.

Термін реалізації заходів Програми
Реалізація Програми охорони навколишнього природного середовища Зачепилівської селищної ради передбачена шляхом виконання заходів наведених нижче до Програми протягом 2021-2025 років.
Основні заходи для виконання Програми
• санітарна очистка прибережних смуг річки та водойм;
• закупівля і висадка саджанців дерев та кущів;
• ліквідація стихійних сміттєзвалищ;
• удосконалити системи управління відходами по збору та вивозу побутових, будівельних та рослинних відходів;
• забезпечення екологічної безпеки.

Секретар селищної ради Світлана БАКА

Join Us Facebook
єдем зачепилівка
місцеві петиції
громадський бюджет е дем
посилання